آیین اختتامیه هشتمین جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان، با حضور دکتر حسین سیمایی صراف – وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر فاطمه مهاجرانی – سخنگوی دولت، دکتر حسن فرطوسی – دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو-ایران، دکتر سید حسین حسینی – سرپرست دانشگاه تهران، معاونین وزیر علوم، معاون پارلمانی صداوسیما، رؤسای دانشگاههای برتر کشور و خیرین برجسته دانشگاهی در سالن علامه امینی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران برگزار شد.
به گزارش دبیرخانه دائمی جشنواره، دکتر سیمایی صراف – وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برگزاری این جشنواره و اقدام دانشگاه تهران را خدمتی به علم و فناوری توصیف کرد و اظهار داشت: « این کار بسیار قابل تقدیر است و میتواند الگوی مناسبی برای تشویق محققان جوان باشد».
دکتر فاطمه مهاجرانی – سخنگوی دولت نیز با اشاره به برگزاری جوایز مختلف علمی در سطح دانشجویی و دانشآموزی گفت: توجه به ظرفیت افراد مهم است. برای تحقق این امر باید پس از ارائه آموزش عمومی و رایگان به افراد، آموزشهایی متناسب با ظرفیت آنها انجام شود. دولت مسئول قسمتی از این آموزشها شده است، ولی همیشه فضای بیشتری برای حمایتهای دیگر وجود دارد. همچنین باید بین ظرفیت افراد و نیازهای جامعه پیوند برقرار شود.
سخنگوی دولت ادامه داد: اگر تلاشهایمان تنها برای پول و مقام باشد، نهایت رشد ما محدود خواهد شد در صورتی که برای خوشنودی مردم و پیشرفت کشور گام برداریم، به ارزشهای انسانی و الهی نزدیکتر خواهیم شد.
دکتر مهاجرانی گفت: وجود زمینهای که بتواند ارتباط بین استعدادهای افراد و موضوعات موجود در اجتماع را فراهم کند، موضوع بسیار مهمی است و باید از مجموعههایی که در این مسیر گام برمیدارند و برای شناسایی مسالهها کمک میکنند، تقدیر کرد.
ایشان با اشاره بر اینکه این جشنواره با همکاری دانشگاه تهران و یک بنیاد اقتصادی خصوصی برگزار میشود گفت: این مجموعهها میتوانند منابع را در حوزههای دیگر مانند حوزههای اقتصادی صرف کنند، ولی اینکه در این بخشها هزینه میکنند ارزشمند است و جای تقدیر دارد.
دکتر سیدحسین حسینی – سرپرست دانشگاه تهران، یکی از ویژگیهای ستودنی این جشنواره را توجه به علوم پایه برشمرد و گفت: «واقعیت این است که حوزه علومپایه در کشور ما مشکلات زیادی دارد، چرا که در سطح کلان، سیاستگذاری لازم برای استفاده از این علوم نشده است. در واقع بیتوجهی به علوم پایه، برخاسته از نوعی دیدگاه اجتماعی و فرهنگی است که عوارض آن را در انتخاب رشته داوطلبان کنکور هم میبینیم: از بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر داوطلب، تعداد کمی رشتههای علومپایه را برمیگزینند؛ در حالی که در تمام دنیا پیشرفت حوزه فناوری مدیون علومپایه است و به همین دلیل سرمایهگذاری ویژهای در این بخش انجام میشود».
دکتر حسینی خاطرنشان کرد: «نگاه ویژه این جشنواره به حوزه علومپایه، مشوق پژوهشگران جوان این حوزه است و این مایه دلگرمی است. بیتردید جوانانی که امروز در این همایش مورد توجه و تقدیر قرار میگیرند، در آیندهای نهچندان دور از چهرههای برجسته عرصه علم کشور خواهند بود. اساساً برگزاری جشنوارهای به نام “اندیشمندان و دانشمندان جوان” میتواند برای جوانان کشور الهامبخش و منشأ اثرات فرهنگی مثبت باشد».
دکتر حسینی دیگر ویژگی مثبت این جشنواره را توجه به مقوله کارآفرینی عنوان کرد و افزود: «پیوند بین علوم پایه و کارآفرینی، پیوندی مبارک و ارزشمند است. از این زاویه نیز چنین همایشی برای جوانان امیدآفرین و انگیزهبخش است».
دکتر محمود کمرهای – رئیس جشنواره نیز، با بیان اینکه این جشنواره با حمایت وزارت علوم به یکی از جشنوارههای مطرح کشور تبدیل شده است، گفت: «برای توسعه علمی کشور باید از سه مرحله گذر کنیم: مقاله پژوهشی اولین مرحله است که به تنهایی مشکلی را حل نمیکند؛ گام بعدی نتیجه گرفتن از مقاله و رسیدن به یک دستاورد علمی است؛ مرحله سوم و اصلی، مرحله تأثیرگذاری یعنی سادهتر کردن و ارتقای کیفیت زندگی انسانها است. امیدواریم این جشنواره، فرصتی برای جوانان و اندیشمندان جوان برای رسیدن از مرحله اول به مرحله سوم باشد».
وی در ادامه به روند جشنواره اشاره کرد و گفت: «در این جشنواره ۴۰۷ ایده در قسمت ایده پردازان دریافت شد که از آن میان 10 تیم پس از طی فرایند دقیق داوری برگزیده شدند. در بخش کسبوکار نوپا نیز ۵۲ تیم شرکت کردند که ۴ تیم از میان آنان انتخاب شدند».
مهندس ابراهیم جمیلی، رئیس شورای سیاستگذاری جشنواره و رئیس هیئت مدیره بنیاد علم و فناوری جمیلی نیز هدف از برگزاری این جشنواره را پیوند علم و ثروت عنوان کرد و افزود: «ما عاشق ایران هستیم و باید ایران را برای خود و نسلهای بعد بسازیم. از ایدهپردازان دعوت میکنیم که برای حل مشکلات کشور راه حل ارائه کنند تا کمبودهای عرصه تولید و موانع مسیر توسعه کشور رفع شود».
دکتر رضا عامری – دبیر جشنواره در مورد نقش علومپایه و اهمیت سرمایهگذاری در این حوزه گفت: شاید به نظر برسد علومپایه برای پاسخگویی به کنجکاویهای فردی و شخصی افراد در آزمایشگاه باشد و تنها به سوالات اساسی بشر در تبیین پدیدهها پاسخ بگوید ولی علوم پایه نقش بی بدیلی در توسعه فناوریها و دستاوردهای مختلف بشر داشته است.
ایشان در مورد بنیاد علم و فناوری جمیلی گفت: کاری که این بنیاد انجام میدهد یک الگوی مغفول در جامعه ماست. دانشگاهها در دنیا پایه مردمی دارند و مردم و نهادهای غیر دولتی به دانشگاهها کمک میکنند تا دانشگاهها و پژوهشگران ایدههای خود را به محصول تبدیل کنند.
وی خاطر نشان کرد: این کار اعتماد به یک آینده بزرگ است تا دانشگاهیان از دانش استفاده کنند، آن را تبدیل به محصول و در جامعه از آن استفاده کنند.
دکتر سیدمحمودرضا آقامیری، رئیس دانشگاه شهید بهشتی نیز در سخنان خود به اهمیت علوم پایه و ارزش و جایگاه جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان اشاره کرد.
تقدیر از برگزیدگان و قدردانی از کمیته داوران جشنواره در بخش علمی و کسبوکارهای نوپا از دیگر برنامههای این جشنواره بود.